Home
Playlist
Programma's
Luister live
Contact
Adverteren
Blog
OK
Deze site gebruikt cookies.
Gelieve onze voorwaarden goed te keuren.
Luister
Playlist
Contact
Blog
Terug
Een eigen muziekstudio bouwen?
Woensdag 18 Oktober 2023

Altijd al een droom gehad om een eigen muziekstudio te bouwen? Geef je dromen niet op en ga aan het werk! Het bouwen van je eigen muziekstudio kan een spannend project zijn, maar als alles klaar is, heb je een super resultaat. Er zijn wel bepaalde dingen waar je op moet letten. In deze blog vertellen wij deze dingen.
 

Stappen die je moet volgen bij het bouwen van een eigen muziekstudio

 
  1. Bepaal je budget
Het begint allemaal met het bepalen van je budget. Het kan variëren van eenvoudige thuisopstellingen tot professionele, commerciële studio’s. Dit hangt ook wel af de staat van jouw carrière. Ben je al echt een professional, dan is een grote studio wel van belang. Als je zelf gaat (ver)bouwen, zorg dan dat de ruimte behangklaar is en bespaar dan op bijvoorbeeld een renovlies behanger door het zelf te gaan doen. Dat scheelt kosten.
 
  1. Kies een locatie
Beslis waar je de studio wilt bouwen. Dit kan in je eigen huis, in een apart gebouw of een gehuurde ruimte. Let op geluidsisolatie en akoestiek bij het kiezen van de locatie.
 
  1. Zorg voor geluidsisolatie
Een belangrijk aspect van elke studio is geluidsisolatie. Je wilt voorkomen dat muziek van buiten naar binnen komt en andersom. Gebruik dan ook speciale materialen als geluidsisolerende panelen, diffusors en dubbele wanden.
 
  1. Akoestiek
De akoestiek van een studio is net zo belangrijk als de geluidsisolatie. Je wilt dat de ruimte neutraal klinkt, zonder ongewenste reflecties. Er zijn experts voor om een plan te bedenken en een ruimte te ontwerpen met goede akoestiek.
 
  1. Koop de benodigde apparatuur
Als muziekliefhebber weet je vast dat het belangrijk is om te investeren in hoogwaardige apparatuur. Dit zijn apparaten als microfoons, mengpanelen, studiomonitors, koptelefoons en opname- en bewerkingssoftware.
 
  1. Zorg voor een goede werkplek
Een comfortabele en fijne werkplek is net zo belangrijk. Een fijne plek waar je lekker kunt zitten, werken en muziek maken. Zorg hierbij ook voor een goede stoel en een goed bureau.
 
 

Werken in de muziekstudio

Als de studio eenmaal is opgebouwd, kun je aan de slag. Het is verstandig om de apparatuur te testen en te kalibreren. Als je deze tests uitvoert, zorg je ervoor dat alle apparatuur goed werkt. Overweeg ook akoestische behandeling. Als het budget het toelaat, kun je overwegen om verdere akoestische behandeling toe te voegen. Dit zijn dingen als basstraps en absorptiepanelen. Dit allemaal om de geluidskwaliteit te verfijnen.
 
Er zullen altijd ontwikkelingen zijn waardoor er nieuwe dingen beschikbaar zijn. Ga dan ook goed na wat voor apparatuur en producten jij nodig hebt om zo goed mogelijk te presteren. Maak je zelf geen muziek, maar maak je muziek voor anderen? Zorg er dan ook voor dat zij goed worden ontvangen in de studio. Maak een plek waar ze kunnen zitten, een keukentje is handig om de gasten en jezelf je voorzien van eten en drinken en een goed toilet is van belang ook voor jezelf en de gasten. Zo wordt jouw studio gegarandeerd een succes.