Home
Playlist
Programma's
Luister live
Contact
Adverteren
Blog
OK
Deze site gebruikt cookies.
Gelieve onze voorwaarden goed te keuren.
Luister
Playlist
Contact
Blog
Terug
Hoe muziek je leven beïnvloedt
Dinsdag 29 November 2022

Hoe muziek je leven beïnvloedt

Naar muziek luisteren is een geweldige manier om te ontspannen, tot rust te komen en zelfs om je humeur te verbeteren. Het kan een krachtig hulpmiddel zijn om stress en angst te beheersen. Wanneer mensen zich gestrest voelen, zullen ze een manier vinden om te ontspannen. Sommige mensen gaan liever naar de spa en krijgen massages. Bovendien gaan anderen misschien liever winkelen. Ze kunnen kleding kopen of woonaccessoires zoals een rotan hanglamp. Deze activiteiten zijn echter kostbaar. Als je een betaalbare manier wilt vinden om te ontspannen, hoef je alleen maar naar je favoriete muziek van de radio of streaming platform te luisteren. Muziek heeft veel positieve effecten op je lichaam en geest. Hier zijn er een aantal.

Muziek verlaagt stress
Luisteren naar muziek kan je helpen ontspannen na een stressvolle dag op het werk of op school. Onderzoek toont aan dat het luisteren naar kalmerende muziek het stressniveau binnen slechts twee minuten met wel 68% kan verminderen. Dit rustgevende effect is niet tijdelijk. Dit kalmerende effect duurt tot een uur nadat de muziek is gestopt met spelen. Een optimaal ontspannend effect krijg je als de omgeving dit ondersteunt. Het betekent dat je je slaap- of woonkamer zo gezellig mogelijk moet inrichten. De comfortabele ruimte, ontspannende muziek en aromatherapie geur zijn de perfecte combinaties om je geest te kalmeren. Wil je je woonruimte inrichten, dan zijn milieuvriendelijke items van een vertrouwde winkel als Sweetlivingshop.be een goede aanvulling voor je huis.
Muziek laat je beter slapen
Luisteren naar rustgevende muziek kan je helpen om sneller in slaap te vallen en langer in slaap te blijven. In één onderzoek ontdekten onderzoekers dat baby's die naar ontspannende klassieke muziek luisterden, significant korter huilden en beter sliepen. Misschien heb je de kamer van je baby ingericht met warme verlichting, een muursticker kinderkamer en comfortabel beddengoed. De baby huilt echter nog steeds en kan niet goed slapen. In deze situatie kun je wat ontspannende muziek of slaapliedjes spelen om ze beter te laten slapen. Door 's avonds voor het slapen gaan naar zachte muziek te luisteren, slaap je beter dan door naar stilte of witte ruis te luisteren. Dit komt omdat zachte muziek onze geest en ons lichaam helpt kalmeren, zodat ze sneller ontspannen, waardoor we sneller en dieper slapen. Het effect van muziek wordt niet alleen door volwassenen gevoeld, maar ook door baby's.

Muziek verbetert je humeur

Muziek geeft ons van nature een goed gevoel omdat het onze emoties stimuleert. Door naar vrolijke liedjes te luisteren, voelen we ons energieker en opgewondener, terwijl langzame liedjes vaak gevoelens van verdriet en nostalgie oproepen. De sleutel hier is het vinden van liedjes die bij je stemming passen. Als je je gelukkiger wilt voelen, kies dan vrolijke liedjes. Als je je meer ontspannen wilt voelen, kies dan in plaats daarvan voor langzamere muziek. Het is aangetoond dat het luisteren naar muziek positieve effecten heeft op onze stemmingen en emoties. Als je naar muziek luistert, komt er dopamine vrij in je hersenen, waardoor je je goed en gelukkig voelt. Daarnaast kan het luisteren naar muziek je ook afleiden van negatieve gedachten of gevoelens die je ongelukkig maken. Als je de geweldige effecten van muziek kent, zorg er dan voor dat je elke dag naar de muziek luistert.