Home
Playlist
Programma's
Luister live
Contact
Adverteren
Blog
OK
Deze site gebruikt cookies.
Gelieve onze voorwaarden goed te keuren.
Luister
Playlist
Contact
Blog
Terug
De invloed van muziek op ons brein
Donderdag 30 Maart 2023

De invloed van muziek op ons brein

Muziek heeft een enorme invloed op ons brein. Vaak veel meer dan we zelf denken. Wist je namelijk dat muziek bijvoorbeeld het brein kan stimuleren? Het luisteren naar muziek activeert verschillende delen van onze hersenen, waaronder de prefrontale cortex, de amygdala en het beloningssysteem. Dit kan leiden tot de afgifte van dopamine, een neurotransmitter die ons een gevoel van plezier en beloning geeft. Dit kan ons motiveren om meer naar muziek te luisteren en ons een gevoel van voldoening geven. Het klinkt alleen erg ingewikkeld, maar dat is het in de praktijk niet. Je kunt je vast nog wel een moment herinneren, waarop je naar een nummer luisterde en je even helemaal mee werd gezogen in het moment. Dat is exact wat muziek met je doet. Omdat er daarnaast nog enkele andere invloeden zijn die muziek kan hebben op ons brein, hebben we er een aantal voor je op een rijtje gezet.

Gevoel van rust

Muziek geef je een gevoel van rust. Het is natuurlijk ook niet voor niets dat veel babys het heerlijk vinden om naar bepaalde muziek te luisteren. Stel dat je druk bezig bent met het regelen van een persoonlijke lening voor een nieuwe auto, dan kan het verstandig zijn om na een persoonlijke lening vergelijken, even rustig te gaan zitten en onder het genot van rustgevende muziek alles even te laten bezinken. Wat je namelijk vaak merkt, is dat je ademhaling en daarmee ook je hartslag naar beneden gaat, waardoor je je rustiger voelt. Dus voel je je angstig of gestrest? Neem dan voor jezelf de tijd om eens rustig naar muziek te gaan luisteren, want je zult verstelt staan van het effect wat dit heeft op zowel lichaam als geest.

Muziek stimuleert het leervermogen

Muziek kan ons geheugen en leervermogen verbeteren. Studies hebben aangetoond dat het luisteren naar muziek het vermogen van ons brein kan vergroten om informatie te verwerken en te onthouden. Dit kan vooral nuttig zijn bij het leren van nieuwe vaardigheden of bij het onthouden van informatie voor een examen. Wel is het dan belangrijk dat je de juiste muziek luistert. Je kunt je namelijk wel voorstellen dat dit niet geldt voor bijvoorbeeld hevige metal muziek of andere muziek met een flinke bas. Dit geldt met name voor het luisteren naar klassieke muziek. Door de verschillende, vaak bijzondere tonen die samen komen, wordt er iets in ons brein getriggerd, waardoor we dingen beter kunnen onthouden.

Tot slot

Muziek is voor velen een ideale uitlaatklep. Of het nu gaat om het even vergeten van alle emoties of deze juist tot uiting te laten komen, muziek is er altijd voor je. Bepaalde teksten zijn dusdanig indringend dat ze ervoor kunnen zorgen dat ze je raken. Het ultieme gevoel  heb je natuurlijk pas op het moment dat je je favoriete artiest of band live kunt horen en ook zien. Heb je niet de financiĆ«le middelen, dan kun je een lening aanvragen via Pricewise, zodat je niet alleen tickets kunt bestellen, maar ook direct een overnachting kunt regelen.